donderdag 23 juni 2016

Les Salins d'Aigues-Mortes ... Jeepsafari in de Camargue

In La Fauconne is iedereen zeer vroeg op de been (06:00 uur). Vandaag staat namelijk een lange verplaatsing naar de Rhônedelta - ook de Camargue genoemd - op het programma. 
Het is de bedoeling dat in Aigues-Mortes Les Salins een bezoek gebracht wordt aan het zoutwinningsbedrijf "La Baleine". Met een treintje bezoeken wij Les Salins - de bassins waarin zout wordt geproduceerd. Een gids legt ons met de typische Zuid-Franse tongval uit hoe zout wordt gewonnen. Het is een wisselwerking tussen de Mediterane zon en de typische mistralwind. Binnen een periode van een jaar slagen de producenten erin om in deze bassins het zoutgehalte in een liter water van 35 gram/liter te verhogen tot 240 gram/liter en zelfs tot een zoutgehalte tussen 280 tot 320 gram/liter (fleur de sel). De jaarlijkse opbrengst wordt opgeslagen in zogenaamde "Camelles" - dit zijn zoutbergen met een maximale hoogte tot 20 meter. De zoutwinning in de bassins gebeurt machinaal, de bekende "fleur de sel" wordt manueel binnengehaald, dit is zeer arbeidsintensief. Het zout moet namelijk voor het regenseizoen binnengehaald zijn omdat het anders verloren gaat, de arbeiders werken daarom in deze periode 24/24 uur door. Het zout ontstaat door de bacterie Dunaliella salina, het water krijgt hierdoor een licht roze schijn. Het plankton - kleine kreeftjes die zich met deze bacterie voeden - in deze zoutbassins hebben een roze kleur (door het aanwezige caroteen in de bacterie). De roze flamingo's - die zich in de Camargue hebben gevestigd - danken hun roze kleur onder andere aan deze bacterie en het plankton.

Toegang tot Les Salins - La Baleine

Het treinritje doorheen het zoutwinningsbedrijf 
De "camelle" van het productiejaar 2015 
Een van de vele bassins met licht roze schijn in het water
Na Les Salins brengen de Ventousekes een bezoekje aan het centrum van Aigues-Mortes. Eerst wordt een kleine wandeling gemaakt in de smalle straatjes van deze ommuurde stad, vervolgens besluiten wij om een lichte maaltijd te nuttigen op één van de vele pleintjes. Het terras van het uitverkoren restaurantje is gelegen aan het standbeeld van Saint Louis - oprichter van Aigues-Mortes.

De Binnenstad Aigues-Mortes
Lekker eten in de binnenstad van Aigues-Mortes
Om 14:45 uur hebben de Ventousekes in Le Grau-du-Roi afspraak met de gids voor een jeepsafari in de Camargue. De Ventousekes zijn niet de enigen die een jeep hadden gereserveerd. De Ventousekes moeten zich opsplitsen : Cindieken, Krollekopken, Marksken en Oskaarken rijden mee met Isabelle; Chouken, Duracelleken, Duvelken, Philomène, Poesken en ikzelf rijden mee met Adrien. De jeepsafari is een rondrit doorheen de "Petite Camargue of de Camargue Gardoise". De Ventousekes maken kennis met de roze flamingo's, het Camargue paard, de Camargue stieren, de zandwijngaarden, de rijstvelden, de zoutbassins en de Réserve Naturelle Nationale du Camargue.

De organisator van de jeepsafari
Landkaart van de Camargue
Tijdens de rit doorheen de Camargue Gardoise valt het ons onmiddellijk op dat onze gids Adrien zeer gedreven is in zijn vak. Er is in zijn woordenvloed geen speld tussen te krijgen. Wij vernemen alles over zowel de paarden en de stieren - die vrij binnen afgebakende zones kunnen rondlopen - als over hun eigenaars. De Ventousekes vernemen ook het een en het ander over het ontstaan van Aigues-Mortes en Le Grau-du-Roi. In "Le Mas du Notaire" krijgen wij van Isabelle en Adrien een kleine wijndegustatie en worden er ons enkele plaatselijke specialiteiten aangeboden. Dit wordt door ons allemaal heel erg gesmaakt. Na een uurtje pauze rijden wij terug naar het vertrekpunt in Le Grau-du-Roi. Bij het afscheid van onze gidsen geeft Adrien ons nog snel de adressen van twee leuke restaurantjes in de omgeving van Le Grau-du-Roi en Aigues-Mortes.

De roze flamingo 
De stieren van de Camargue
Het Camargue paard
Iedereen amuseert zich blijkbaar goed tijdens de jeepsafari
Alvorens terug af te reizen naar La Fauconne besluiten de Ventousekes om nog iets te gaan eten in een van de door Adrien gesuggereerde restaurantjes. Het eten in het restaurant "Le Dauphin" - een typisch visrestaurantje - wordt goed gesmaakt.

Gezellig tafelen in Le Grau-du-Roi
Tot morgen met meer nieuws.

Pluchken Teddy.Geen opmerkingen:

Een reactie posten